KRISTILLISDEMOKRAATTIEN ETELÄ-SAVON PIIRIHALLITUKSEN JULKILAUSUMA, JUVA 8.8.2018

 

Heinäveden kaivoshanke estettävä

Kristillisdemokraattien Etelä-Savon piirin mielestä matkailun kehittämisen tulee olla maakunnan elinkeinotoiminnan keskiössä. Heinävedelle suunniteltu Beowulf Miningin tytäryhtiön Fennoscandian Resources -yhtiön avokaivoshanke grafiitin louhimiseksi Aitolammen alueelta vaarantaa pysyvästi alueen ainutlaatuisen järviluontoalueen, mm. Koloveden ja Linnansaaren kansallispuistot. Heinäveden reitti Kermajärvestä alkaen ja koko Saimaan vesistö ovat uhattuina, jos avokaivoshankkeelle näytetään vihreää valoa. Hanke on vielä alkuvaiheessa, joten Järvi-Suomi voidaan vielä pelastaa. 

Suomi on kansainvälisesti luokiteltu maailman kuudenneksi eksoottisimmaksi maaksi ja Saimaa on eräs sen ehdottomista helmistä. Kaivoshankkeen riskit ovat liian suuret odotettuun hyötyyn verrattuna. Ulkomaiselle yrittäjälle Suomi on vain raaka-aineen lähde. Voitot valuvat ulkomaille ja pysyvät haitat jäävät Suomeen. 

Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan matkailuelinkeino kärsisi huomattavasti hankkeen toteutuessa. Suomessa on syytä nyt havahtua tilanteeseen ja muuttaa kaivoslakia pikaisesti. Emme tarvitse toista Talvivaaraa.