SAVONLINNAN KAUPUNGINVALTUUSTO, VALTUUSTOALOITE 18.9.2017

 

Haitallisten vieraslajien torjuntaohje

 

Vieraslajit ovat lajeja, jotka ovat levinneet uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Haitallisten vieraslajien aiheuttamat taloudelliset menetykset ovat Suomessa kymmeniä miljoonia euroja.

 

Maa- ja metsätalousministeriö on laatinut kansallisen vieraslajistrategian valtioneuvoston vuonna 2012 tekemän periaatepäätöksen mukaisesti. Kansallisessa vieraslajistrategiassa on määritelty 157 lajia haitalliseksi vieraslajiksi. Lajeja ovat mm. jättiputket, jättipalsami, komealupiini, kurtturuusu, espanjansiruetana, minkki ja supikoira sekä Savonlinnassakin mainetta niittänyt paikallisesti haitallinen vieraslaji kanadanhanhi.

 

Vieraslajeista koituvat kustannukset ovat sitä pienemmät mitä aikaisemmin ongelmiin puututaan. On ilmennyt, että moni savonlinnalainen haluaisi omalta osaltaan osallistua haitallisten vieraslajien torjuntaan. Toimeen ei kuitenkaan uskalleta ryhtyä, koska kansantajuinen ohjeistus puuttuu.

 

Edellä olevan perusteella me allekirjoittaneet kaupunginvaltuutetut ehdotamme kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 5 § mukaisesti aloitteena, että Savonlinnaan laaditaan torjuntaohje, jossa kerrotaan jokamiehen keinot osallistua haitallisten vieraslajien torjuntaan.