MIELIPIDEKIRJOITUS, SANOMALEHTI ITÄ-SAVO 12.9.2018

 

Vanhusten asialla on kiire

 

Kristillisdemokraattien Savonlinnan paikallisosasto haastaa eläkejärjestöjen ja muiden puolueiden edustajat allekirjoittamaan kansalaisaloitteen, jossa ehdotetaan vanhusasiavaltuutetun viran perustamista Suomeen.

Kansalaisten oikeuksien turvaamiseksi on aiemmin perustettu muun muassa tasa-arvo-, lapsiasia-, tietosuoja- ja yhdenvertaisuusvaltuutettujen virat. Vanhusasiavaltuutetulle on huutava tarve. Nyt on aika varmistaa ikäihmisille arvokas vanhuus. Selkeisiin ja räikeisiin puutteisiin vanhustenhoidossa pitää puuttua välittömästi. Vanhuksia ja heidän omaisiin tulee kuunnella nykyistä paremmin.

Selkeä askel eteenpäin on vanhusasiainvaltuutetun viran perustaminen. Valtuutetun päätehtävänä olisi puolustaa ikäihmisten oikeuksia kaikissa tilanteissa. Erityisen tärkeä vanhusasiainvaltuutetun asettaminen on nyt, kun yhä enemmän palveluista siirtyy kiihtyvällä tahdilla yksityisille toimijoille.

Asialla on kiire, koska vanhusväestön määrä kasvaa. Samalla kun ikäihmisten elinikä pitenee, myös muistisairaudet lisääntyvät. Valtuutetun tehtävänä olisi valvoa, ottaa kantaa ja raportoida vanhuksia koskevista epäkohdista ja tarttua niiden korjaamiseen. Valtuutetulle voisi tehdä myös kanteluita.

Tähän mennessä kasassa on reilut 20 000 allekirjoitusta. Kansalaisaloite voi edetä eduskuntaan jos 50 000 ihmistä allekirjoittaa sen. Aikaa on syyskuun loppuun asti. Allekirjoittaa voi omilla pankkitunnuksilla nettiosoitteessa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3086

KD:n Savonlinnan paikallisosasto kerää allekirjoituksia paperilomakkeisiin keskiviikkona ja torstaina 12.-13.9. Savonlinnan markkinoilla.