SAVONLINNAN KAUPUNGINVALTUUSTO, VALTUUSTOALOITE 18.9.2017

 

Sähkö- ja hybridiautoille vapautus pysäköintimaksusta

 

Suomen hallitus kannustaa kuluttajia puolittamaan hiilijalanjälkensä vuoteen 2030 mennessä. Viime torstaina hyväksytyssä pitkän aikavälin ilmastosuunnitelmassa eräänä keinoina mainittiin sähköautojen hankintatuki. On ilmeistä, että sähkö- ja hybridiautojen määrä lisääntyy lähivuosina. Tuota kehitystä voisimme nopeuttaa myös paikallisesti.

 

Savonlinnassa on jo nyt kaupungin kokoon nähden poikkeuksellisen paljon sähköautojen latauspisteitä. Voisimmekin erottua ekotehokkaita ja vähäpäästöisiä autoja suosivana paikkakuntana. Kaupunki voisi toki rakentaa lisää latauspisteitä, mutta hyvä kädenojennus olisi tarjota ilmainen pysäköinti ekotehokkaille ja vähäpäästöisille ajoneuvoille. Päätös olisi perusteltu sekä ympäristönsuojelullisesti että matkailukaupungin imagon kannalta.

 

Pysäköitäessä tulisi sähkö- ja hybridiautoissa olla katsastustoimiston myöntämä todistus ajoneuvon energialähteestä. Asia olisi pysäköinninvalvojan kannalta samankaltainen kuin monissa kaupungissa käytössä oleva sotaveteraanien pysäköintilupa, joka sallii pysäköinnin korvauksetta tarkoitukseen varatuilla alueilla kestosta ja kellonajasta riippumatta.

 

Edellä olevan perusteella me allekirjoittaneet kaupunginvaltuutetut ehdotamme kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 5 § mukaisesti aloitteena, että sähkö- ja hybridiautoilta ei Savonlinnan kaupungissa kerätä pysäköintimaksua.